• "Na kolech za podzimním listím aneb loučení s babím létem"
    z Fryštáku přes Hostýn do Holešova

    sobota 28.10.2000
    Tak jako minulý rok (info z r.1999 je tady), tak i letos se uskutečnila tato skvělá akce. O akci jsme se zase dozvěděli od Pavla z Kroměříže. V den D jsme naskákali do aut (z Kopřivnice 3 auta, 9 bikerů) a vyrazili do Holešova. Cestou se k nám ještě přidal Petr z Hodslavic. Do Holešova jsme přijeli těsně po 12,00 hod. Zaparkovali jsme u hospody, kde bylo i závěrečné posezení u guláše a piva.


    Libor, Hynek, Radim a za ním je schovaný Dušan

    Bylo tu už dost bikerů a pár cyklistů. Na první pohled zaujaly dva žluté MTB tandemy Mrázek. Vyndali jsme z aut kola a pomalu vyjeli směrem do Fryštáku (což je asi 7 km). Asi v půlce cesty jsme byli dojeti tím velký balíkem. Do Fryštáku jsme dojeli před 3/4 na jednu. Bylo tu několik větších skupinek bikerů a sem tam i nějaký ten silničář (o kterých jsem se původně domníval, že se přijeli podívat jen na začátek této akce). Tak jsme se pořád scházeli a pořád nás přibývalo (na fotce je skupinka z Kopřivnice):



    Mezi účastníky byli i bikeři na těchto dvou krásných "dvoj-bajkách" (MTB tamdemech):



    Nakonec se nás sešlo asi 150 lidí. Asi v jednu hod. Pavel z Kroměříže všechny uvítal a popsal trasu, kudy se pojede. Potom následovalo hromadné focení (z něhož mi bohužel nevyšla ani jedna fotka..., bohužel) a pak hromadný odjezd. Ve Fryštáku jsme celkem zaplnili výjezdovou cestu směrem na Hostýnské vrchy, ale naštěstí nás řidiči pouštěli. Hned za městem jsme vjeli do lesa, na cestu, kde se střídal asfalt, hlína a štěrk. K mému údivu i tady pokračovalo pár silničářů, kteří měli zvlášť na štěrku problémy. Vyjeli jsme asi 5-ti kilometrové stoupání a ocitli se na prvním větším rozcestí.


    Pro DETAIL této fotky klikni sem
    (pro návrat dej ZPĚT na tvém prohlížeči)

    Bohužel zde nezastavila první skupinka asi 15-ti bikerů, kteří makali tak naplno, že jsme tyto bikery viděli až na Hostýně (a to jenom některé, zbytek až v Holešově...). No ale naštěstí "zlatý střed" jel po hromadě a několikrát se čekalo. Z toho prvního rozcestí se odbočilo vpravo, jelo se kousek po asfaltové cestě a v jednom sjezdu se odbočilo vlevo do prudšího stoupáku v lese, kde se jelo po hlíně a po spadaném listí.


    Radek z Litovle (vlevo) a Vráťa z Kopřivnice.
    Za nimi má nějaké problémy Dušan.




    pořadí na fotce: Libor, Hynek, Pík, asi Radim, ?, ?, ?, ?, ...

    V krásném lesním úseku se střídaly krátké stoupáky se sjezdíky, až jsme přijeli opět na asfaltovou cestu. Tady se opět čekalo, až se "trošku" sjedem. Pak jsme po této asfaltové cestě sjeli serpentinou na hlavní cestou vedoucí z Rusavy. Před odbočkou jsme si střihli v lese další technický úsek, na jehož konci jsme museli pěšky sejít z meze.


    Vlevo Pavel, nahoře Hynek, Pík, ?

    O pár metrů dál jsme ale přejeli tuto cestu napříč a vydali se na nejtáhlejší stoupání dne. Opět se jelo po hlíně a po listí, naštěstí moc nepršelo. Vlastně by jsme ani nevěděli, že v této oblasti sprchlo, kdyby nebyly mokré asfaltky. Ale zpátky k trase: potom, co jsme vyjeli asi 3-kilometrové stoupání, ...


    Jára z Kroměříže a Roman z Kopřivnice

    ..., tak jsme vyjeli na hřeben, kde se opět čekalo (sice už jenom na pár desítek bikerů) a dál se jelo už po vlnité vrstevnici až pod Hostýn, kde bylo zapotřebí zvládnout už jenom asi 1 km dlouhé stoupání. Na Hostýně se většina občerstvila, někteří si zašli na jídlo do hostince pod parkovištěm, jiným stačily stánky těsně pod kostelem. Já osobně jsem si dal párek v rohlíku a pivo (vím že tohle jídlo nezní příliš sportovně, ale měl jsme na to prostě chuť :-) Pak jsme si ještě blýskli tuhle fotku...


    Radek, Vráťa, Libor a Roman, v pozadí kostel na Hostýně

    ... a potom jsme jseli k dolní hospodě. Tady jsme vytvořili asi 20-ti člennou skupinku a vydali po turistické značce do Rusavy, kde se asi každý těšil na sjezd po louce těsně nad Rusavou. Škoda jenom, že se tentokrát krávy pásly na levé straně od cesty a ne na pravé. Kvůli tomu jsme jeli po vyjeté cestě na pravé straně, kde ale nebyly tak efektní skoky, jak na straně levé... Ale i tak to je pěkný sjezdík. V Rusavě jsme se zastavili u hospůdky (kde se již občerstvovali bikeři z této vyjížďky), ale nakonec jsme si řekli, že jsme před chvilkou jedli a že si dáme až guláš v Holešově. Jeli jsme teda dál asi kilometr po asfaltu a pak odbočili vlevo, na lesní cestu, která nejdříve stoupala mírně do kopce a pak se z ní stala vrstevnice. Dojeli jsme až na panelovou cestu u vojenské střelnice, sjeli dolů ke kolejím a za chvíli byli v Holešově.

    Aby nemusel někdo hlídat kola, tak jsme je raději hned dali do auta a pak se vydali do hospody. Bohužel zde ale i místnost, která byla pro nás zamluvená, okupovali i místní lidé, kteří zde navíc ještě k tomu kouřili (cigaretový dým prostě není to, čeho bych se chtěl nadýchat po takové vyjížďce...). Nakonec se ale místo uvolnilo a tak jsme se posadili, pokecali, dali si gulášek s chlebem a cibulí (pořadatelům za něj děkujeme, byl totiž zdarma) a k tomu samozřejmě pivko.



    Závěrem: tak jak jsem napsal již minulý rok (že tato akce je super), tak to i letošní ročník dokázal. Určitě se všem účastníkům líbil, což dokazuje i jejich nárůst (minule 100, letos 150 účastníků).



Zpět na předcházející stránku.

Beskydské MTB info | WWW rozcestník | seznam maratonů | Kopřivnický DRTIČ | CykloArt bike klub | beskydské trasy



Aktualizace: , (C) 1998, webmaster