Zpět na předchozí stránku | úvodní stránka Drtiče | Drtič 2004


ohlasy účastníků na Kopřivnického Drtiče 2004

V následujících odstavcích jsou kopie vaších e-mailů, které jste nám poslali vy, účastníci Kopřivnického Drtiče 2004. Texty jsou jen okopírované, neupravované a tak omluvte absenci diakritiky.
Za všechny vaše názory (pochvaly i výtky) děkujeme, pomáhají nám při organizaci dalších ročníků.
Za všechny organizátory pořadatel Roman Lipový



Na 7.8.2004 jsem si naplánoval pěší turistiku z Bumbálky na rozhlednu Čarták u chaty Sůkenická, dále po červené značce přes Třeštík, Vysokou, Benešky, Kotlovou a po modré značce do Hutiska-Solance.
To jsem ovšem netušil, že větší část trasy bude totožná s „Kopřivnickým drtičem“. Bylo mi divné, že jede tolik cyklistů. Až podle cedulky na řídítkách jsem zjistil, o co se jedná a ještě teď při psaní těchto řádků se usmívám nad tím názvem. S jedním cyklistou jsem se dal do řeči. Se spoustou z nich ovšem řeč nebyla – jeli jako o život, zarputilý výraz v obličeji, někteří hodně bezohledně i riskantně – brali to prostě hodně vážně. Samozřejmě jsem jim dával přednost a včas ustupoval z cesty. Často jsem se proto musel dívat za sebe. Někteří i pozdravili a poděkovali, když jsem jim umožnil vybrat si lepší stopu při sjezdu. Až jeden cyklista mi řekl trasu této akce. Klobouk dolů před takovým výkonem. A to byla mezi jezdci řada žen a dívek. Hodně a rád jezdím i já na kole. Netroufnu si však na jízdu terénem. Nejraději jezdím po málo frekventovaných asfaltových cestách. Jezdím rád do kopců, ale sjezdů se bojím. Udělal jsem několik fotografií. Nevěděl jsem, že Váš závod má takovou oblíbenost i tradici. Rozhodně bych jich udělal více. Teprve doma jsem studoval Vaše internetové stránky a přidal je ke svým oblíbeným. Když už ne reálně, tedy virtuálně budu s Vámi na cyklistických akcích. Posílám několik fotek k volnému použití. Nebudou-li se Vám hodit, hoďte je do „koše“.
Srdečně zdravím a přeji všechno dobré.
Jiří S., Kroměříž.



Ahoj, v prozatímní dojezdovce máš u čísla 269 nejasný počet kontrol. Projel jsem určitě všechny, dámy to v cíli kontrolovaly a taky mi podle toho daly medaili. Ne že by mi nějaká chyba v dojezdovce zkazila včerejší super zážitek, ale ordnung je ordnung, znáš to. Pěkný den
Laďa M.



Ahoj Romane, diky moc za fotecky z Drtice, ktere jsi mi poslal e-mailem a taky diky za prubezne informace pred Drticem i po nem. Fotky na strankach jsou dost dobre, ale chtelo by jich to vice ale i tak to staci. Co jsem se dival na ankety, ktere mas na strankach o letosnim Drtici, tak vidim jen same klady, krome toho ubytovani, ale to nemohu posoudit. Uz ted pribylo, podle me, hodne dalsich nadsencu a ucastniku na pristi rok. Jedine dve vecy bych jeste k organizaci uvital:1, Nevim, jestli lidi, co stali na par rozcesti a navadeli bikery spravnou cestou byli jakomorganizatori nebo jen slusni nahodni turisti, ale jestli to byli organizatori, tak by meli byt nejak viditelne oznaceni, protoze jsem si byl kolikrat nejisty a to jsem asi nebyl sam, jestli nas neposilaji schvalne jinou cestou, ale jinak to bylo v pohode. 2, na kontrolnich stanicich by mohla byt jedna osoba s s nahradnimi dusemi na prodej a hlavne s lekarnickou. Vim ze je to asi 7 lidi navic, ale po letosni zkusenosti, kdy jsme meli jeden nepekny pad a asi 6 defektu a vesmes v nejvzdalenejsim miste od Koprivnice a uz nam dochazel material by to nebylo spatne. Tech par korun u sebe kazdy ma a da vsechno za to, aby alespon dojel. je to jen takovy napad, ale zalezi na sponzorech, jestli je to realne a financne unosne. Jinak se nam to vsem libilo, mezi dalsi klady patri i prezentace den pred zavodem a taky bylo super, ze se nastaly fronty na parky a pivo. Letos to bylo fakt SUPER. Zatim se mej a kdyby jsi nekdy jel kolem, tak se zastav na kus reci.
Cau Tomas M.



PLUSY
- Libila se mi trat a zabezpeceni v cili (az na sprchy - coz takhle zapujcit v budoucnu od vojaku nejakou polni sprchu ?).
- Nasel jsem po trase jen MALO obalu od tycinek atd.
MINUSY
- domluvit sprchu pro stanare u ubytovanych je obtizne (je tam moc zajemcu, nektere pokoje byly zamcene), lonska verze s umytim u kohoutku z hasicke strikacky byla letos neprijemna, protoze se tam umyvala kola a pobliz na dohled sedeli lide (vcetne dam !) u stolu....
- nevim jake bylo prevyseni (resp. stoupani)
- na nekterych orientacne obtiznych mistech nebylo znaceni (jak v lesich tak v obcich)
- nektera mista psaneho itinerare mela pro "NEDOMORODCE" nejednoznacny popis trasy (napr. Vysoka, sjezd z V. Javorniku, podel Lubiny)
- v popisu trati se neupozornovalo na fakt, ze nekde Drtic zrejme vede i po znacene cyklotrase urcite barvy (cervena Manaky - Martinak - Kladnata, cervena Trestik - odbocka do V. Karlovic [kdosi, mozna kvuli tomu, sjel az do Karlovic], modra Trestik - Roznov, modra pod V. Javornikem - pred Horecky)
- mala osveta bikeru v oblasti chovani k ostatnim uzivatelum cest, je fakt, ze jsem neslysel cely den NIKOHO, krome sebe, pozdravit mijejiciho cloveka. Take jsem mel pocit, ze se bikeri ritili k lidem prilis rychle a brzdili na posledni chvili, takze ten, kdo nevi jak se da rychle na biku zastavit, se muselo zdat, ze bude za chvilku srazen k zemi... (zazitky k veci: slusne jsem pozdravil pres plot jednu majitelku krasne opravene drevenice po prave strane ve stoupani na Vysokou a pochvalil jsem jeji domecek a ona viditelne rozcilenym hlasem na mne zarvala "Ano mame to tu krasne, ale vy to tady kazite, tedy ne vy konkretne, ale vasi kolegove na kolech...." + dedecek na Hazovickych Dilech se mne ptal, proc vsichni jezdi po tom spatnem chodniku dolu po cervene, kdyz tamtez vede obloukem pekna sotolinka [asi byl polekany a nastvany z tech rychle se riticich a NEZDRAVICICH ucastniku Drtice])
trat - Lepsi nez loni, letos byl podle meho nazoru vetsi podil neasfaltovych useku (mas to spocitane proti lonsku ?)
"tajne" kontroly - Ty kontroly by nenasel jen slepy.... Je potreba jich udelat jeste vice, mam pocit ze vsude, kde vedla lepsi a horsi cesta (byt znacena) ke stejnemu cili (napr. Trestik po terenu a po zlute znacce pres stoupani Cartak versus Trestik bez znacky po asfaltu/sotoline (zrejme navic rovina ci klesani), tak spousta lidi umyslne ci omylem (strhnuta davem) jela samozrejme po te lepsi ceste....
Zaroven je ale nutne v mistech, kde muze dojit NECHTENE k prejeti na nabizejici se LEPSI cestu vedouci ke stejnemu cili jako horsi cesta (zrejme jde mimo jine i o vyse uvedeny priklad nechteneho objeti Cartaku), dat nejakou znacku(-ky) (faborek, cedulku) ci poradatele....
bloudeni - Musim rici, ze letos jsem vas nekolikrat proklel, protoze bylo obtizne se v NEZNAMEM terenu podle vasi mapy a vaseho textu orientovat:
- vase mapa nema uveden rok vydani a vydavatele, takze clovek si pri pohledu na svoji mapu neuvedomi, ze ma jiz mapu zastaralou ci prip. od jineho vydavatele, kde se vedeni znacek a cest lisi od vasi mapy ci od reality
- pokud se clovek udrzel za davem vzniklym po startu, nemusel se az cca k Pustevnam divat do mapy ci do popisu trati, ale jak jiz jede sam (ci s nekym kdo to take nezna, je obcas problem pochopit, kam se ma jet - zvlaste tam , kde je znaceni KCT obtizne viditlene ci na neznacenych usecich a krizovatkach vc. obci)
- jedno vase znaceni mne dokonce svedlo z cesty, protoze u v popisu vzpominaneho brodu (usek kolem reky Lubiny z Frenstatu) je unimobunka a na ni je namalovana asi nejaka stara drticova sipka ukazujici rovno (na hlavni silnici) a ne doprava, jak se pise v popisu trati....
- na nekterych mistech (Kotlova, Benesky) je PODLE MNE KCT znaceni v nesouladu s mapou (a s popisem trati), takze by ta bylo dobre dat tam par vlastnich drticovych faborku nebo na to upozornit v textu popisu trati
- kdyz jsem SESEL (kamenity strmy usek) na konci pesiny Pustevny - Manaky na lesni silnicku, zprava (z kopce) se ritili nejaci cykliste (dalo je tudy jet z Pusteven po lepsi ceste ?)
- kousek pred Martinakem vede podle mapy cervena TZ terenem, cykloturisticka znacka asi po silnici (nebylo jasne kudy jet, vetsina jela po silnici, hodilo by se tam dat drticuv faborek ci zduraznit realitu v textu popisu....)
- jiz vzpominany Cartak urcite spousta lidi OMYLEM objela zprava po silnicce (doporucuji drticuv faborek)
- pojem v textu "pred Vysokou odbocime vlevo po znacce" neni jasny ! Cervena turisticka znacka podle me i vasi mapy nevede presne pres vrchol, v realu pres vrchol VEDE (osobne otestovano, krasny rozhled !) a navic hodne hluboko pod vrcholem odbocuje doleva CYKLOTURISTICKA cervena znacka (ktera vsak vede asi do V. Karlovic !!). Takze kudy se vlastne melo jet ? Pokud po cykloturisticke zn., tak tam chybelo upozorneni, ze je z ni nutno po xx km odbocit bez znacky nekam doprava zpet na cervenou TZ.....
- cca 500 m od Hazovickych Dilu (sjezd) znacka krizovala sotolinku a nebylo jasne, kam pokracovat dale (doporucuji drticuv faborek ci upresneni v textu)
- v Roznove byly sipky spatne viditelne, asi nutno kreslit den pred drticem - asi velky automobilovy provoz sipky setrel....
- "lehci" sjezd z V. Javorniku - kvuli celkovemu vycerpani ucastniku a blizici se tme (v sobotu i kvuli desti a zime) bych prosil pro priste vyznacit klicove body drticovymi faborky (kvuli uklidneni bloudiciho....). Tento jinak prehledny usek jsem jel radove o 10-20 minut dele nez by bylo nutne, kvuli neustalemu vyndavani mapy a cteni textu popisu trati (a stejne jsem si nebyl jist, zda jsem tam, kde si myslim)
- Horecky - spatne viditlena znacka pri odbocce vpravo (hodne lidi jelo rovne na soukromy pozemek) - doporucuji drticuv faborek
- pred prejezdem zelene TZ pres reku Lubinu - vlevo podel reky NENI cesta, i kdyz v me i vasi mape je tam nakreslena carkovana cervena znacka naucne stezky. Pesina je trochu vice vlevo od reky a NAD rekou a NENI nijak vyznacena !
- smer dalsiho pokracovani trasy na vyjezdu z teto pesiny na statni asfaltku u mostku pres Lubinu ve Frenstate byl NEOZNACEN ! (opet jsem zbytecne vytahoval mapu a popis trasy)
zajisteni v cili - Jidlo OK (jen rano tam mohla byt obsluha drive a v noci nezmykat spodni patro k zachodum), ubytovani by bylo skvele (zvlaste usinani v sobotu za poslechu te vasi skvele folkove kapaly), kdyby tam do rana nepovykovala ta parta "spolecensky unavenych lidi", co si za chatou grilovala maso a mela stany kolem mne....

Vrele diky za organizaci Drtice (a za tvorbu cyklostezek na kopci Cerveny kamen) posila
Zdenek B.



Vážení sportovní přátelé děkuji Vám za pěkný závod. Musím však upozornit na jednu malou chybu, která mě ovšem stojí posun z 262 místa někam na 313 :-(. V Rožnově jsem to vzal přes Pindulu a tak mám pouze 7 kontrol (ne 8). Spolu s Tomášem Růžičkou jsme dojeli přesně v 16:49, žádám Vás Tímto o opravu. Příští rok projedu určitě všechno! Jinak závod pěkný, výběr trati mnohem lepší než loni. Možná bych uvítal více prvků z orientace (něco po vzoru "hon na lišku") asi bych měl více šancí :-). Přeji Všem pořadatelům pěkný den a těším se na fotky
Filip K. (Hranice)



Ahojte,
velice povedená akce! Byly jsme na takové akci poprvé a jsme z toho hodně nadšené! Příští rok jedeme znova! Myslím si, že i trasa byla vhodná pro méně zdatné. Dvakrát jsme si však zajely..bohužel jsme u Vysoké nepochopily..a jely až dolů..takže jsme si to vyšláply na Soláň z Karlovic a z Martiňáku na Bumbálku..jsme to projely a svezly se až do Bečvy..tak jsme z Bečvy dojely na Třeštík a pak na Bumbálku..
Bohužel nás chytl v Karlovicích déšť a kroupy, takže jsme zmokly až na kost..ale nevzdaly jsme to:o) Mé kolegyně bojovaly (drtily) až do poslední chvíle:o)
Všechny jsme trhly své osobní rekordy..
Chtěla jsem se zeptat jestli budete dodělávat ještě památeční medaile nebo to bylo jen pro nejrychlejší a nejzdatnější?.o)))
Díky za skvěle strávenou sobotu:o) Mějte se a drtiči zdar:o)
"drtička"



Ahoj,
chtěl bych jen poskytnout info k doplnění dojezdové listiny. Jsem uvedeny v dojezdove listine jako Kačmařík. Pls, o doplnění jména Radim. Závod jsem nedojel. Na Kladnaté jsem přibral do zadního kola klacek, namotal přehazovačku, ohnul ji a ještě jsem i ulomil patku. Takže místo zdrcení trasy jsem zdrtil kolo.
Jinak akce super - dík.
Radim



Ahojky, startovní čísla 162, 164 a 165 nedorazili v sobotu do cíle, jelikož nás na Soláni potkala bouřka a zdržela nás asi hodinu a půl, kterou jsme přečkali velmi příjemně v chatě Valašský šenk. Pak jsme to vzdali a sjeli do Rožnova po cestě a potupně jsme si nechali zavolat odvoz od kamaráda, který už byl v Kopřivnici v cíli. Razítek jsme měli 5 + 1 tajnou kontrolu. Škoda, letos jsme to konečně chtěli ujet všechno, ale alespoň máme motivaci pro příští rok. Jinak trasa byla moc pěkná, příští rok určitě přijedeme znovu.
Evča Tupas



Letos mi Drtič moc nevyšel. Na Pustevny jsem dojel s dvěma mlaďochama první potom jsem jim sice už nestačil, ale jelo se dobře a pohyboval jsem se pořád kolem pátého místa. Moc se mi líbila hřebenovka z Bumbálky na Soláň. Potom ale přišel Javorník. Nahoru ke kontrole jsem dojel, ale někde jsem minul tajnou. Při sjíždění dolů jsem začal bloudit musel zase nahoru a tam pak narazil na tu tajnou kontrolu. Teď už jsem měl všechno, tak už jenom dolů na asfaltku a do Kopřivnice.
Jenomže se stalo to nejhorší, při sjezdu jsem někde vytratil mapu. A protože jsem sjížděl tam, kde snad nikdo nejel takže předpoklad, že ji někdo najde byl nulový, tak jsem to zabalil a jel rovnou k autu.
Hledat se mi ji už fakt nechtělo. Škoda, příště si musím dávat větší pozor.
Jinak to bylo pěkné akorát jsem zvyklý na značené závody a nemám rád bloudění, ale vím že o tomhle Drtič není. Mrzelo mě, že jsem si neužil atmosféru v cíli a tombolu, která je na Drtiči vždycky bohatá. Počasí vyšlo, trať byla moc pěkná a nebyla až tak moc těžká. Ty cedulky na řidítkách byl dobrý nápad, měly jsme před turisty respekt a vždycky nám uhýbali. A byla to taky určitá reklama Drtiče.
Takže příští rok čauky Tomáš



Při páteční prohlídce Kopřivnice jsem si krásně spravil oko. Tolik nádherných štíhlých slečen jsem snad nikde neviděl.( že by dobrá voda a ovzduší? )
Pokud jde o samotnou akci tak sem si pěkně hrábnul na dno. Té černovlásce co roznáší pivo v kuželkárně jsem prostě nedokázal říct dost a pil jedno za druhým. Na jídlo jsem pak neměl v sobotu ani pomyšlení, takže jsem samozřejmě chytl hlaďáka a velký trápení bylo na světě. Příští rok si na to budu muset dát pozor.
P.S. - Nedá mi to se nepochlubit. Minulý týden jsem dal včetně Drtiče cca 9000 výškových metrů.
mastihuba



Cauky,
byl jsem na Drtici letos poprve, libil se mi moc, trasa byla skvela a ve vybornem prostredi - Beskydy jsou proste super! ;-)
Co se vyhrad tyce, mam pouze jednu a to na slosovani. Chapu, ze se jedna o nevyherni maraton, ale preci jen spravedlivejsi by bylo, kdyby do slosovani byli zarazeni ti co dojedou do 11 hodin a budou mit vsechny kontroly za sebou. Toliko muj suvjektivni nazor...
Jinak preji mnoho uspechu s organizovanim dalsich akci!
S pozdravem / Best regards
Petr P.



Zdraví Vás všechny Vlastik č. 73 nebo tak nějak :-)
Nejdříve poděkuji za skvělou sobotu, kterou mi nemohlo pokazit ani pár kapek, které mne jen tak příjemně osvěžily.
Ale začnu tím méně příjemným.
Svou chybou jsem přijel pozdě a nezbyla na mne cedulka na kolo. Škoda, moc jsem se na ni těšil. Mohlo by jich být více, kdyby zbyly, mohly by se použít v příštím roce, minimálně pro pořadatele a závodníky (prvních deset), ale je to jen má chyba, takže v pohodě. Poprosil bych o lepší značení před Mečovou, pár lidí chtělo jet doleva dolů, ale mělo se připojit na žlutou značku až za tímto turistickým kopečkem. Mám připomínku také ke značení odbočky za Třeštíkem, tzv. možnost zkrácení kolem vrcholu Vysoké. Nejdříve se totiž přijede k odbočce, kde cykloturistická stezka jede doleva do údolí. Tam by to chtělo upozornit, že se má jet rovně nahoru. A potěšilo by označení odbočky kolem Vysoké, docela dost lidí ho přejelo. Já jsem jel na Vysokou schválně, ale pár lidí se tam nechtělo podívat. Ještě mne tak napadlo, pro nás, co si zkrátili ceestu z Rožnova přes Pinduli, bylo by fajn jim ukázat možnost jet kousek po vedlejší cestě napravo od té hlavní cesty, vyhnuli by se provozu. Jel jsem tam sám a navedl jsem jen dva bikery. Stačilo by napsat zmínku do popisu trasy, nebo jen značku na asfalt.
To je jediné, co mne napadá z možných vylepšení pro příště.
Nerad bych se opakoval, ale byl to opět jen a jen příjemný zažietk. Organizace v pohodě, startovní výstřel jsem dole na parkovišti opět neslyšel, ale nejsem závodník, takže mi to nevadí. Trasa byla skvělá, opravdu jsem si to užil, přestože jsem za poslední 3 týdny ujel 5 km. Neplánoval jsem Javorník a taky jsem jej nejel, ale opravdu to bylo pohodové a příjemné, možná až málo Drtičovské :-) ale jsem tomu rád. Počasí bylo příjemné, stejně byste jej neovlivnili, ale vyšlo, tak co? :-)
Dojezd do cíle byl opět prověrkou ušetřených sil, kterých jsem si letos našetřil hodně. V cíli byla pohoda jako vždy, párečky propečené a hlavně čepovaná Kofola, což jsem opravdu moooc ocenil :-)
Takže díky, bylo to super, těch pár zmínek na začátku mejlu neberte jako stížnost, spíše jako postřeh. Těch pozitivních bylo opravdu hodně, jen jsem je ještě všechny nestřebal. Těším se na příští rok, udělám vše, abych mohl opět přijet.
Vlastik B., č. 73



Kluci, výborná akce, jako vždy. Trasa byla lehčí než loni,ale víc jsem si ji užil,protože jsem nebyl tak "prošitý" jako loni.
Díky, Petr



Dobry den,
byl jsem velice spokojen, jen si myslim, ze znaceni na silnicich a na jinych mistech jako stromy atd. by mohlo byt lepsi, napr. vetsi rozmery znaceni na silnici a asi bych i zmenil barvu na oranzove florescentni, ktera se v prirode nevyskutuje a je doslova neprehlednutelna. Proste sem se v Roznove ztratil, protoze sem prehledl znaceni na silnici. sice sem se trochu projel okolo skanzenu, ale me orientacni smysly me navedly na spravny smer.
Dekuji za moznost se zucastnit
Biolek St



Ahoj v Koprivnici tu 98 petr liska. Diky za skvelou akci. Uz se tesim na dalsi rocnik. Pokud nebudu moc otravovat. Dorazil jsem soucasne s 345 michal gorycka. Mam cas asi o 10 minut pozdeji. Je ale pravda ze na malichernostech se nema stavet. Tak jeste jednou moc Diiiiik.
Lisak



Cau Romane, tak takhle jsem prozival Drtice ja:
Rano vse v pohode, kratce po startu jsem prohodil nekolik slov s majitelem shodneho kola jako mam ja a pote ve sjezdu jsem opustil sve kamose a vydal se dopredu vydobyt si co nejlepsi vyslednou pozici :-)
Pocasi bylo vyborne, lehka mlha a zatazeno prospivalo ocekavanym vykonum. Pustevny s rychlou zastavkou, Martinak prisel vzapeti i kdyz jsem to bral po cervene znacce na rozdil od mnohych, kteri volili rychlejsi variantu po sotoline. Na Mezivodi jsem zahledl slecnu plivajici bahno, ve kterem se chvili pred tim stacila vykoupat. Pokracujicim sjezdem (kde jsem se uz uz mel vysekat, ale jako zazrakem jsem to ustal) jsem ujizdel dal smer Bumbalka. Ve stoupani jsem se najednou ocitnul v prazdnem miste, kdy nebylo prede mnou ani za mnou nikoho z ucastniku videt a zahlouban nad frekvenci slapani jsem sjel ze znacky a zabloudil jsem. Po zjisteni, ze slepa cesta koncici v lese bez varovani neni asi ta spravna, jsem to otocil a ten najety kilometrik jsem si zase vyslapl zpet az na znacku, odkud jsem pak uz uspesne prijel az k obcerstvovacce. Zde po doplneni tekutin a s myslenkami, ze mne kamosi pri mem bloudeni jiz museli predjet, jsem se neohrozene hnal dale na Trestik (po ceste samozrejme prvni tajna kontrola). Tam jsem s chuti snedl polivku a doufaje, ze cesta na Solan je vicemene pohodova (alespon jsem si ji tak pamatoval z detstvi), jsem slapal dale.
Vysokou jsem bral pres vrchol a tam se zacala projevovat prvni lehci krize, ktera pak trvala az na Cartak. Zde jsem si dal delsi pauzu na "vydychani" a premysleni, zda budu mit sily na Javornik. Necekanym prekvapenim bylo, ze asi po 15 minutach mne teprve dojeli kamaradi o kterych jsem si myslel, ze uz jsou davno prede mnou. Usek na Hazovske Dily se mi naopak jel neuveritelne pohodove - uzival jsem si to.
Pak vsak prisly potize. V kratkem stoupani mezi dvema sjezdy do Roznova mi spadnul tyden stary retez tak nestastne, ze se zakousl mezi maly prevodnik a stavbu ramu a na dvou mistech se podelne prekroutil. Nastesti jel za mnou bajker, ktery nejenze mel s sebou nytovacku, ale cele mi to pomohl spravit! Museli jsme vyhodit nekolik clanku na trech mistech retezu a vysledek drzel pohromade doslova silou vule. Nestacil jsem onomu dobrovolnikovi ani poradne podekovat, v cili jsem se ho snazil najit, ze bych ho pozval aspon na pivo, ale nepodarilo se. Vim jen, ze se jmenoval Vita a byl ze Suchdolu. Timto mu dodatecne mnohokrat dekuju!!!
Cesta pokracovala do Roznova a na Javornik, kde nas hned na vyjezdu z mesta chytla bourka. Chvili jsem cekal, az polevi nejhorsi napor deste a pote jsem na velmi lehky prevod slapal a samozrejme misty i tlacil do kopce doufaje, ze mi vydrzi ten retez. Od skryte kontroly to uz byl kousek a vrchol Javorniku byl dobit. Tady jsem opet potkal sve ztracene zname, dal si pivko a klobasku, pokecal s cisnikem. V tehle fazi mne uz nic nemohlo zastavit, tak jsem to po dobrem obcerstveni pustil dolu serpentinami po zelene a sviznym sjezdem az do Frenstatu. Cesta do Koprivnice byla pohodova, ale v poslednim stoupani pred sjezdovkou jsem uz citil, ze mam akorat tak dost. Kyzeny cil vsak uz byl na dosah. Drtic jsem tedy projel cely s deviti kontrolami, coz byl muj hlavni zamer a nebyt technickych problemu, mohl jsem byt v cili i o radnou chvili drive :-)
Kdyz to shrnu, tak vse hodnotim na vybornou!
Zdravi Slavek



Romane, takovy namet pro Tebe kdybys chtel jeste vice zatraktivnit www stranky o drtici, kdyby tam byl nejaky dotaznik na technicke zavady ucastniku, kazdy by tam napsal co a jak mu odeslo a pak by se z toho mohla udelat takova statistika, ze treba letos na drtici bylo 150 defektu, 12 roztrzenych retezu, 18 vytrhanych spic, x vyteklych tlumicu a tak, treba by se dala spocitat prumerna zivotnost duse, kola, ramu na drtici :-)
Dalibor



Ahoj, Tady Tomas c.140, zde jsou me nazory a zazitky:
Da se to vyjadrit kratkou holou vetou: Drtic byl super.
Tajne kotroly jsou dobre proti tem, kteri to znaji a zkrati si trat. Ale jeste by to chtelo nejaky benefit pro ty, kteri si naopak cestu zhorsi, jako my, kteri jsme napriklad vyjeli na ten vrchol (nemuzu si vybavit jmeno, je to v popisu trati na mapce), pred kterym jste varovali, ze na nej jet nemusime :-) Trat byla prijemna, obcerstvovacka v polovine taky hodne bodla. Ale jeste bych pridal nejake technicke mini-zazemi, kde by si ti, kteri by to potrebovali, mohli naolejovat retez apod.
K mym zazitkum:
Lituju, ze jsme se vykaslali na Velky Javornik, protoze po silnici pres Pindulu s vetrem do ksichtu a s destem to bylo opravdu frustrujici. Jednu solidni prehanku jsme prezili v autobusove zastavce kousek za Roznovem, aby nas ta druha prehanka promocila az na kost... To jsme se uz ale rozhodli, ze nebudem dale ztracet cas a na nejaky ten dest kaslem :-) Takze jsme ztratili pul hodiny uplne zbytecne, zatimco jsme se mohli drtit na Javorniku a meli bychom vsechny razitka. No mozna ta pulhodinka zbytecna nebyla, protoze zrovna v tomto useku jsem chytl krizi.
Koukal jsem se na dojezdovou listinu, je tam jista nesrovnalost. Jel jsem s Filipem Konecnym, cislo 262, ale ma u sebe 8 kontrol a ja 7. Odjeli jsme vse krome toho Javorniku, tj. 6 kontrol + 1 tajna a dojeli jsme do cile jak dva bratri spolecne :-) Pokud to budes opravovat, tak ho prosim te soupni prede mne, protoze nade mnou moralne zvitezil. Vidina cile ho tak motivovala, ze mi v Janikove sedle kousek ujel a nad sjezdovku dojel prede mnou, kde na me pockal.
Dalsi vec; mela se mnou jet Pavla Fajkusova, cislo 141, ale nemohla se zucastnit. Ohlasil jsem to uz pri prezentaci, ale asi se ta informace v tom frmolu ztratila.
Ahoj, Tomas



Tak jsem jela tuto sobotu Drtiče aneb můj první "závod" na horáku. Všeho všudy jsem od toho moc neočekávala. Po prostudování mapky jsem dospěla k závěru, že dám 3 kontroly a nejkratší cestou pofrčim do Kopřivnice. Dopadlo to jinak. Hromadnej start - tolik lidu jsem viděla naposled na prvomájovým pochodu. Dokopec na Poustevny - nádhera!!! To tady v Praze nemáme a nebo máme a já o tom nevím. Jedno razítko. Sjezd na Martiňák. Pohoda až na to, že se všichni někam vypařili a já musela jet sama. Další štempl. Tam jsem se nenápadně přidala ke skupince cyklistů z Ostravy ve věku mých rodičů - tímto je zdravím. S nimi se mi jelo opravdu dobře. Přiměřeným tempem vyjedeme na Bumbálku, kde nás posilní jakýsi nápoj prapodivné chuti, ale studený a poživatelný.
Za Bumbálkou na kopečku na nás vybafla tajná kontrola. Od tamtud se jelo cestou necestou Třeštík, kolem Vysoký až na Soláň. Počasí nám přálo. Ne příliš zima ani žádnej hyc prostě tak akorát. Krásná příroda, úžasný výhledy na okolí. A jejda. Na Soláni nás přepadla bouřka a kdyby jedna… Jen co ta první přestala a my osedlali duralové oře, přiřítila se další. Ještě, že jsme se měli kam schovat. Když už to vypadalo, že se počasí umoudřilo, nasedli jsme na kola a pokračovali v mathónu směrem na Hážovské díly.
Ani náhodou. Sjíždíme dost rozbahněnou cestičku a zas to začíná, ale kdyby jen kapky deště. Ony začaly padat hned kroupy - ajaj. Zalezem do další chaty a čekáme.
Po celkem asi hodinu a půl dlouhém vyčkávání na přejití deště se počasí snad umoudřilo. Tak se jelo dál. Tentokrát po silnici. Ono to mezi námi už ani jinudy nešlo. Značené cesty byly rozbahněné. Byl to super výlet. Nechtěla jsem jet na Jeseník, ale že jsem kvůli ošklivému počasí přišla o kus závodu, razítko na 6. Kontrole a tím pádem i medajly mě opravdu mrzí. Příště bych to prosila bez toho deště.
Každopádně dík za SUPER akci a snad za rok.
PS: Guláše na chatě za 55Kč nebylo moc.
SavaH



Ahoj Romane, posilam ti nejake fotky z letosniho drtice. Stejne jako loni, tak i letos je tato serie fotek vicemene "one show man". To proto, ze jsme jeli opet se synem. Bohuzel, je tam spousta statickych snimku, nebot Luky mi moc prostoru pro foceni nedal. Hold mu starnuti sil pridava a me ubira.
Kdyz kratce zrekapituluji letosni rocnik, tak pro mne patril k tem nejlepsim. Na zacatku to bylo navrhnuti letosni trate, ktera nebyla tak extremni jako predchazejici rocniky, kdy jsem si po dojezdu rikal "proc ...", prestoze jsem vedel, ze za rok opet pojedu. Trasa byla super jezdiva, navic s moznosti neustaleho uniku na asfalt v pripade potizi. O nejvetsi prozitek se ale zaslouzil syn Lukas, ktery absolvoval svou prvni stovku /105km/ a k tomu jeste v terenu, svym pristupem k tomuto maratonu. Zvladl ho celkem bez vetsich potizi. S unavou i nastrahami trate se popral. Jeho neodpruzeny 24" bike Author rovnez vydrzel. A tak jsme nakonec projeli osmi z deviti moznych kontrol (chybi Hazovske dily). Dalsim plusem bylo pocasi, ktere opet vyslo, pretoze jsme asi hodku jeli v desti. Rovnez vlozeni obcerstvovacky vidim jako krok vpred. Prisla vhod a zkusili jsme i jine chute iontaku. Lukymu jsem ale na Javorniku uz musel koupil kofolu, nebot mel iontovych napoju plne zuby. Zato Carbose by mohl jist porad.
Jako tema k zamysleni pro vas bych mel tricka. Vim, ze pred lety s tim byly problemy, ale ....pamatka je pamatka.
Takze zaverem chci podekovat VSEM organizatorum Drtice za tuto skvelou akci. Dale diky predjizdejicim bikerum za povzbuzovani.
A za rok zas na startu ahoooooooooj.
Stanislav (se svým 13 letým synem)



Vážení,
jelikož jsem vyznavačem Drtiče, rozhodl jsem se napsat vám tento mail.
Myslím si totiž, že pochvalných mailů dostáváte až až, ale protože moje letošní zkušenost byla spíše opačná, cítím jakousi morální povinnost se s vámi o ni podělit a věřit, že některé postřehy alespoň nezapadnou a v příštích letech by se mohly v lepším případě do charakteru "závodu" promítnout.
Tedy: letos jsem nalákal na základě předešlých dvou osobních zkušeností, veskrze jen a jen pozitivních, skupinu dalších hobíků a těšil se na společný celodenní zážitek.
Bohužel na vlastní trase jsem se dost dlouho cítil vůči nim provinile. Vůbec nechápu, proč například z Pusteven se nejelo rovnou po zpěvněné komunikaci, ale v té době stále ještě početnější skupinky bikerů projížděly trasu po červené turistické značce (úsek po naučné stezce) s několika "nesjízdnými" úseky. Takovýto charakter trailu zcela vyvrcholil na čevené značce v pasáži Martiňák - Mezivodí. Ačkoli nejsem skutečně žádná padavka, musel jsem místy tlačit (do svahu, zatímco mnohé, co jsem míjel, tlačili i z kopce) a zde mi akce rozhodně nepřipadala jako hobby a pohodová (tento postřeh jsem nejednou slyšel nejen z vlastní skupiny, ale i od jiných účastníků, kteří podobně jako "ti moji" byli nalákáni na pohodovou akci, která vzhledem k charakteru hobby a počtu přihlášených účastníků přece "závodníka" nepotáhne na 110 km četnými pasážemi pomalu nesjízdného terénu).
Další šok jsem zažil v pasáži na Mezivodí v místě, kde trasa křížila státní silnici v místě těsně za nepřehlednou zatáčkou. (zastavil jsem se tady na pár minut, abych si dal před výjezdem na Bumbálku "karbošneka") Během 5 minut, co jsem tady stál a čekal na ostatní, přejíždělo vozovku kolem cca 30 bikerů, z čehož asi tak 10-15 šlo fakt pomalu o život. Absolutně nechápu, jak je možné, že zde alespoň nestál někdo z pořadatelského týmu ve žluté vestě a jedné či druhé strně nesignalizoval hrozící nebezpečí. Ačkoli jsem si vědom, že pořadatelé upozorňují, že každý závodí jen a jen na vlastní riziko, jakož i na to, že závod se jede za plného silničního provozu, přece jen bych to považoval minimálně, alespoň v tomto místě, za "morální povinnost pořadatele" (přece jen se něco platí a myslím, že tzv. pseudoobčerstvovačku na Bumbálce by mnozí za větší pocit bezpečí rádi vyměnili, stejně jako já).
Poslední, k čemu bych měl výtku, je zvolená trasa výjezdu na Javorník, a to opět v duchu pohodového nezávodního hobby maratonu. čekal bych, že pro takovýto typ akce zvolí pořadatelé "pohodový" výjezd po zpevněné komunikaci, přece jen toho už tou dobou mají hobíci dost v nohou.
Pro pořádek musím uvést, že naši skupinu zastihla průtrž na Soláni, kde asi víte, jaké bylo tou dobou počasí (13st, zataženo, všechno mokré). V takovéto konstelaci jsme se rozhodli v akci dále nepokračovat (mokří, prokřehlí vyhlídka sjezdu přes mokré kluzké kameny a kořeny). Tedy i počasí nepochybně sehrálo důležitou roli v mém celkovém hodnocení celé akce (potřebovali jsme odhaduji tak 30-40minut, abychom se tomu přesunem směr Rožnov vyhnuli, pak bychom jistě minimálně přes Pindulu dokončili, ale...)
Co je tedy pro mě závěrem? Srovnávám-li ročníky 02+03 versus ročník 04 plynou mi z toho dva důležité body:
1) 04ka dostala více "závodní" charakter (tajné kontroly, "číslo na kolo")
2) 04ka měla náročnější povrch trati (viz. výše)
Tento závěr mne utvrzuje v přesvědčení, že to pozitivní, co akce nasbírala co do masovosti a pohodovosti celého podniku (viz. link Co je Kopřivnický drtič na vašich stránkách) v předchozích létech, letos utrpělo vážný šrám (vím, že měla-li by být příští rok trasa stejná, nepřijedeme ve stejném složení jako letos a ani mně se moc do takového trápení nechce). Má-li být Drtič masový, musí být "sjízdnější" ne kratší nebo "nižší" (Beskydy jsou mojí oblíbenou bikovou destinací, takže vím, že to jde). Půjde-li cestou spíše závodní a více hardcore, pak se dle mého názoru odchyluje od své původní myšlenky, a jeho moto by bylo dobré poopravit na něco jako: "Prověřte sami sebe a zažijte s námi peklo Beskyd!".
Abych nebyl jen a jen kritický, věřte, že vím, jak náročné je podobné akce zaštiťovat (také se spolupodílím na organizaci brněnského hoby závodu Soběšická mulda), takže bych nerad, aby celý mail vyzněl jako zněuctění vaší práce, naopak, klobouk dolů! Ale svůj přízpěvek, jak jsem uvedl hned úvodem, považuji v moři kladných a pozitivních reakcí za důležitý!
Bikování zdar a v Beskydech zvlášť!
Pavel M., SK Kondor



Zdravim Romane,
.... od te doby, jezdim, takze mam za sebou uz V. drtice, bomba, akorat bych rekl, ze tech lidi zacina byt zbytecne moc :o
(, driv to byvalo kultovnejsi :o).
bradkin



Ahoj Romane, co se týká Drtiče:
- Objel jsem ho celý včetně všech kontrol poprvé = asi byl krátký, příště bych pár kilometrů přidal, těch 120-130 je asi optimum. Celé objedou tvrďáci, zbytek si ubere dle svých sil
- Značení tratě mi přišlo slušné - kde jsem si nebyl jistý, tak jsem vytáhl mapu a mrknul jsem se. - nejedná se o marathon, aby se jezdilo podle mlíka, ale o poloorintační amatérskou akci
- Tajné kontroly se mi nelíbily - na jednu stranu sice odhalily ty, co si to chtěli zjednodušit ale na druhou stranu znemožňovaly výběr vlastní trati mimo doporučenou cestu dle chuti, což jsem myslel, že byla původní myšlenka Drtiče. Pokud chceš zabezpečit, aby většina jela zvolenou trasu, tak to určitě funguje.
Radek



Taky zdaravím,
Že byl Drtič super, je klasika, kterou snad ani psát nemusím.
nevím, jestli jsem sám, ale já bych si klidně připlatil na startovném a třebas tak získal více služeb (např. občerstvovací stanice), ale to je opravdu jen názor.
Mika



Zdravim,
Prosim o opravu vysledkove listiny u cisla 255 - ....., ale vzhledem k tomu ze jsme neprijeli zavodit tak je to asi jedno :) Jinak cela akce se nam moc libila, trat byla super az na vyslap na Velky Javornik (ten dal hodne zabrat), ale tak to ma byt. Tajne kontroly byl vyborny napad, priste by jich mohlo byt i vic. Uz se tesime na dalsiho drtice.
Diky za super akci.
Kamil W.



Ahoj Romane,
jeste jednou diky za pravidelne info o novinkach na strankach a hlavne diky a to asi za vsechny ucastniky za panoramaticke fotky, ktere jsi na stranky dal. Jsou fakt SUPER!
Dalsi vec je, ze jsme my 4 bikeri, co jsme projeli celou trasu dali do debaty o tom servisnim zajisteni. Mel bys o tom pouvazovat a dat do kdyztak do nejake ankety, jestli by to uvitali i ostatni ucastnici. Jednalo by se o to, ze by jste pristi rok zvyslili startovne o 10,- coz uz nikoho nezabije a to by pokrylo naklady na lidi, kteri na tech kontrolach budou.
Jezdim MTB Beskyd Tour a tam je startovne 500,- a nic takoveho tam nemaji, jen dve obcerstvovacky a plno blbosti v tasce, ktere jsou vetsine lidi na nic. Kdyz si vezmu, ze uroven, organizace a znaceni je super, rekl bych ze lepsi nez na Beskyd Touru, tak startovne mate takrka sybolicke. Nerikam, ze by jste to meli hnat k tem 500,-, ale o 50,- to klidne zvednout muzete a zdokonalit tak Drtice o to servisni a lekarske zajisteni. Jeste jedna vec, kamos co jel se mnou mel taky fotak, taky neco nafotil, ale bohuzel, hned po Drtici jel na Slovensko, takze jsme nastacili stahnout fotky do pocitace. Az se vrati, tak ti taky nejake poslu na obohaceni fotogalerie. Zatim se mej, cau
Tomas M.



Cau Romane,
Diky za zaslane fota i umisteni tech mych na web.
Kterou ze z kontrol jsme to nedali? Chybi nam Hazovske dily. A duvod? Tech bylo vice: blizici se bourka - ktere jsme nakonec neujeli; Lukasova unava - chtelo to dat asi nekde delsi pauzu; cas - chteli jsme byt na tombolu zpet, co kdyby ...., ale opet prd na rozdil od J. Brandy; prejezd Velkeho Javornika pres Mysi horu - ten jsme "museli" zdolat. Chteli jsme jeste stihnout sjezd z Javorniku po zelene do Frenu. Ale jak uz jsem psal, tlacil nas cas. Hold to nechame nekdy na podzim.
I pres vynechani kontroly na Hazovskych dilech jsme najeli skutecne 105km. Kilometrove jsme si nepolepsili, spise byl lehci profil a my usporili nejaky ten cas a sily na ten Javornik.
Stanislav (se svým 13 letým synem)



Zdravím Tě Romane,
mám jednu připomínku-opravu dojezdové listiny. Týká se umístění .......
Byl to jeho první drtič, moc se mu líbil. Byl rád, že jej ujel celý. Jinak Tobě a všem pořadatelům patří poděkování za perfetní přípravu a průběh závodu.
Drahomír L.



Čau Romane,
i když jsem si dal od drtiče 2 nebo 3 roky pauzu (nevhodně zvolená dovolená) tak se mě to opět moc líbilo. Nejsem zastáncem toho aby se drtič jezdil přes Lysou h. Kdyby to stoupání bylo vykoupený aspoň nějakou pěknou hřebenovkou, ale hned zas dolů... na to stačí Velký Javoník:) ale každoroční lehká obměna určitě neuškodí. Co ale furt vymýšlet, že?:)
1. cedule na řidítka: jako asi jeden z mála, jsem si ji na kolo nedal (nepodařilo se dosáhlnout toho, aby se nezahryzávala do kabeláže komplu) jinak se mě ale líbilo, že se drtiči poznali na první pohled.
2. stanice s ionťákem: výbornej nápad a dobře zvolený místo. po delším stoupaní to přišlo vhod i když byla vedle hospa. Jen malé vylepšení: kdyby se bečka postavila na stůl a pouštělo se to hadicí samospádem nebo se do ní našrouboval ventil, šlo by to rychleji....neříkam to kvůli 5min. frontě - ta mě rozhodně nevadila, spíš s ohledem na ty ženský co to obsluhovaly - musely se ušufánkovat:)
3. tajný kontroly: super - čím víc, tím líp.
4. počásí: jestli tam nahoře někoho máte, pošlete mě jeho mail - jedu na dovolenou:) Těžko asi mohlo být líp a určite i diky tomu jsem poprvé vyjel i na V. Jvavorník. a na to, že jsme s borcama odstartovali až v 8:00, tak to umístění (z mýho pohledu ) není zas tak krizový.
5. chtěl bych vám taky něco vytknou...ale nic mě nenapadá. Jo už vím - tombola. Drtiči tahali špatný čísla a tak jsem nic nevyhrál :-)
Každopádně díky za dobrou akci.
Tom



Velevážení, v dojezdové listině vidím, že mi nebylo započítáno jedno razidlo ze Soláně, který jsem profrčel bez něj - místo něj jsem ale vylovil z podsedlovky vstupenku z rozhledny na Čartáku, na kterou jsem vyšplhal chvíli před tím - tipnul bych si, že jediný? ;-) (a rozhled to byl grandiózní!!..)
..mno, zda to bude uznáno jako "kontrola" nechávám na vás..
v každém případě díky za fajn akci!
Petr H.



Pěkný pozdrav z Olomouce,
jednak díky za posílání aktualit a teď k vlastní akci, kterou opět považuji za mimořádně vyvedenou. Jsou to jen postřehy, náměty, touhy...
1) tajné kontroly ( velmi chytrý nápad ) bych rozhodně umístil na Mezivodí ( dalo se objet ) ze kterého se mi moc líbí cesta na Bumbálku a pod Kyčeru na kterou se stoupalo zelenou z Rožnova, třeba do míst po nekonečných a prudkých, jezditelných , fantastických serpentínách, neboť i tady se dalo použít " asfaltky" k pramenu Jíčínky.
2) zrušit dle mého nesmyslný dojezd kolem vody z Frenštátu do Vlčovic, který jen zdržuje a je o ničem. Zapřemýšlejte o červené z Fr. do Lichnova a pak třeba po žluté z Lichnova nebo se držet červené, popřípadě cesty na Kouty a po úbočí Červeného Kamene se dá přeci krásně dojet na sjezdovku.
3) obsluha chaty - to jsou vydřiduši - myslím si, že svým hrabavým přístupem nakrkli nejednoho žíznivého a hladového účastníka, ale to vím, že není Vaše chyba a psát jim to nebudu, aby to příští rok nezatrhli. Chtěl jsem si jenom postěžovat.
4) až 99) jenom chvála a víra v další krásný ročník
Díky za krásnou sobotu a s pozdravem
Martin Merida Matrix Minařík



Ahoj,
píšu týden po super akci "Kopřivnický drtič", která nás mile překvapila svojí organizaci a i náročností. Pár věcí, které celkem nevyšly, to byly ty nedostupné sprchy po závodě. Ale to se určitě příště spraví. V příloze posílám pár našich fotek pro doplnění vašeho fotoalba. Další naše fotky jsou na www.sweb.cz/cyklo_hl
S pozdravem
Stanislav B., Cyklopreiss Hlučín



Ahoj Romane!
Konecne se dostavam po dovolene k netu a tak ti napisu slibovane povidani o drtici.
Po pravde, byl to muj prvni pocin v kopcich, tady kolem Prahy je prakticky nemozny nastoupat tolik co v Beskydech a hned v patek pri protahovaci jizde v okoli Roznova jsme poznali "zac je toho kilometr". No, po asi 20km jsem byla absolutne znicena a zacala se drtice bat :)
Dojeli jsme na prezentaci (reknu ti Koprivnice je neuveritelna - nema ani navigacni system ... cedule "koupaliste" by byla vhodna... a to ani nemluvim o jediny orientacni cedulce "CykloArt" ktera ukazovala do zakazu vjezdu). Tak, vskrisila jsem sveho ridice, aby i druhy den ho mohly chytat infarkty pri prijezdu ke startu. Nez jsem se stacila trochu protahnout, zmizelo mi cele startovni pole kdesi v lese :)) Tedy, start jsme stihli, ale proste kdyz se to rozjelo, dali jsme se taky do pohybu...
Prvni hlaska na nas byla hned v prvnim stoupani, kdy jsme sundali bundy, protoze i kdyz bylo sychravo, kopecek dovedl zahrat nejen u srdce, tak se ozvalo z funiciho davu "Hele, Tequilla Team, to by me zajimalo, co maji v tom kejmlu" :))
A pak se jelo. Za tenhle kopecek jsem vas proklinala v pul osmy slusny lide spi, a ja se skrabala nekam do oblak... pak me cekalo velike prekvapeni. Hned po prvnim sjezdu jsem uspesne zjistila, ze vsemi obdivovane a vychvalovane mechanicke Avidy jsou mozna krasnym a nejdokonalejsim produktem ve sve kategorii, nicmene kopce beskydske jim nesvedci a projistotu predni prestala brzdim uplne a zadni jen lehce pribrzovala. Ani smrt v ocich a neovladatelny bicykl mi nepomohly predjet vic jak cca 8 jedoucich a asi 20 pichlych bikeru.
Sesion po rovine v okoli Frenstatu byla moc prijemna, tady jsme se malem ztratili poprve :) (konkretne tam co se mel prejet potok po lavce a podjet zelenicni mostek). A pak prislo to, co prijit muselo: Pustevny. WOW!
Pan co rozdeloval trasu na silnicni a tereni jen vykrikl cosi o nejakym aute.. no, potkali jsme ho, byl to nakladak se drevem, pomohlo nam seskakat i s bajkama z cesty a plapolat nad strmou stenou lesniho porostu drzice se Feromonoveho lapace na kurovce.
Konecne, bojujice 3,5km/hod s bandou pesich turistu jsme se dostali podle meho na vrchol kopce. A ty mi tam reknes, ze jsme v pulce... to byla psychicka podpasovka!! :D
Ale ne, byla jsem na sebe vazne pysna, ze jsem na Pustevny terenem opravdu dojela, po svejch a bez srabackeho tlaceni. Na to ze jezdim necely rok na bajku a vetsinou po rovine, to byl neuveritelny vykon. Na Pustevnach razitko, pokecat s jinymi drtici (CEDULKY NA RIDITKA BYLY SUPER!!!! Poznali jsme se mezi sebou a lidi i uhybali a brebentili nebo se nas ptali co ze to je ten drtic) a pak hura po cervene.
Jenze ouha. Tady nastala ztrata trasy znova. Nejaky tri bajkeri vykrikovali neco jako "tady to znam, ted nahoru na Tanecnici a pak je super sjezdik".. tak jsme se za nima vydali po cervene. Dojeli (dotlacili nejetelnym kamenim) jsme na kopec k mohylam a nejakymu radioamaterovi, sjeli kopec a potkali ty tri kterak se vraci, ze tudy cesta nevede. Hm, takze ztrata cca 45minut a 80% mych sil.
Konecne na Pastvinach zpatky jsme nasli i druhou cervenou znacku a byl opravdu slusny sjezd az na Martinak. Bez brzdeni to byl opravdu mazec. Tam odsud dle vaseho popisu "pres dva kopecky" - to bylo na vrazdu.. vzdyt to byly kopce s odpustenim jako krava! Jo a jet to fakt neslo.
K Bumbalce jsme se doskrabali, ale kontrola se uz zbalila a holky co prijely asi 10minut pred nami nam jen ukazali procvaknuti, ktere jsme my nemeli, ale co, byli jsme posledni a nikdo s nama uz nepocital ;)) Na Bumbalce se strhla metelenice, bourka ze vsech stran a dal uz vis, jak to s nama dopadlo. Nastesti jsme do cile dojeli a nahlasili se, i kdyz ve vysledkach jsme jako dojeduvshi, ale nebylo by fer k ostatnim, tak nas soupni o tech 10mist dal, protoze nas do cile dovezlo sberne auto a i pri nahlaseni se jsem pani rikala, ze se hlasime jen ze sme celi...
Jinak pristi rok dame vic a nezastavi nas ani kroupy ani bourka, nic! :)) Ale bylo to nadherny, mame z drtice pres 50km a 1700 nastoupanych metru, jsme pysni a nadseni. Tesime se na pristi rok!!!
Luka & Habib



Ahoj vsem,
pripojil bych svuj nazor na letosni Drtic. Jelikoz jsem nejel sam, jeli jsme pet bajkeru vicemene pohromade a vetsina z nas ma trasu po ktere Drtic vedl nekolikrat projetou, takze s bloudenim jsme zadne problemy nemeli. Presto si myslime, ze znaceni trasy bylo dostatecne a pri pouziti mapy snad nikdo nemohl nejak zvlast bloudit (i kdyz vim z Bajkfora, ze se takovi nasli). Jedina trochu matouci vec (ne pro mistnaky) mohl byt vyskyt starych znacek z predchozich rocniku.
Jinak-obcerstvovacka byl dobry napad, byla i dobre umistena.
Cedule na riditka- jako upominka dobre, jestli fungovaly jako strasak pro turisty nevim, nemel jsem s nimi nikdy problem. Jako poznavaci znameni kdo jede Drtice a kdo je jen nahodny biker to bylo fajn.
K obcerstveni na chate bych rekl, ze diky jiste znalosti majitele (snad docasneho) chaty me nizka kvalita a vysoke ceny prilis neprekvapily.I kdyz jsem mel hlad,dal jsem jen jedno pivko a jinak nic,s tim,ze mistni radoby podnikatele,mafiany a vychcanky podporovat nehodlam. Zas jsem jako mistni mel vyhodu tehle volby-najist se doma,ostatni si to vychutnali se vsim vsudy.
Kondori jako zvoleny hudebni doprovod mi nevadili(znam je), ale mohlo tam byt vice neceho tvrdsiho, aspon to michat vice s reprodukovanou hudbou jineho stylu-nebo at Kondori prejdou na tvrdy rock a bude to.
Jinak-vsech nas pet dojelo, svuj cil (objet vsechny vrcholy) jsme si splnili, technicke potize byly jen nepatrne (dalo se dojet)-kamos pomaly defekt (dofoukaval,nechtelo se mu prezouvat), mi zase vytekl tlumic nekde okolo 40-teho kilometru, zbytek jsem se dohoupal-tlumic vyhazuju, prechazim zpet na HT (hard-tail, pevné kolo).
Nesmim zapomenout na pochvalu pro losovani cen-poprve v zivote jsem byl nekde vylosovan. Celkove tedy urcite spokojenost,pristi rok jedem zase. Diky Ladovi, Danovi, Romanovi a vsem ostatnim za hezky straveny den
Aleš R., byvaly a mozna zas budouci clen klubu



Vážení sportovní přátelé děkuji Vám za pěkný závod. Musím však upozornit na jednu malou chybu, která mě ovšem stojí posun z 262 místa někam na 313 :-( . ....... žádám Vás Tímto o opravu. Příští rok projedu určitě všechno!
Jinak závod pěkný, výběr trati mnohem lepší než loni. Možná bych uvítal více prvků z orientace (něco po vzoru "hon na lišku") asi bych měl více šancí :-) . Přeji Všem pořadatelům pěkný den a těším se na fotky
Filip K. (Hranice)



Ahoj Romane !
Koprivnicky Drtic 2004 "velmi se mi libil". Oczywiscie napisze jakis dluzszy odkaz na vebova stranu. Trasa byla nadherna i dobrze znacena. Najbardziej se mi libil vyjezd na Pustewny - po raz 1 w zyciu wyjezdzalem od tej strony. Pozdrawiam,
Marek (PL, Cieszyn)



Dostali jste se na rozcestí jestli udělat z Drtiče klasický maraton (závod) nebo zachovat pohodovou vyjížďku. Zatím směřujete jednoznačně k závodu a z toho také vyplývají kritické připomínky (v předcházejících ročnících byly vesměs kladné).
1. Start v 7.30 je přežitek, posunout alespoň na 8.30.
2. Tajné kontroly jsou nesmysl (pokud se nejede závod).
3. Zachovat systém razítek a pouze doporučenou trať.
4. Tombola v 18.30 při startu v 7.30 je šílenství. Udělat ji nejpozději v 17.30 (při startu v 8.30) nevyzvednuté výhry věnovat na charitu nebo odložit na jméno výherce u prezentace, kdo chce stihnout tombolu tak si zvolí trať podle svých možností a sil. Celá akce tak bude mít větší spád a ti co přijedou mezi prvními vám neutečou. Zatím jste měli štěstí na počasí ale jednou bude pršet a několika hodinové čekání na tombolu by nebylo to pravé ořechové.
Jinak organizace "závodu" byla výborná, mapa a medaile skvělá, trať neměla chybu (jel jsem ji opačným směrem).
Ahoj příště
Libor D., Ostrava



Ahoj Romane
Zdravim vsechny, kteri se podileli na tom, aby se letosni Drtic zase povedl. Moc vam dekuju za paradni sjezdiky, vyjezdiky, nadhernou hrebenovku pres Solan, za krasne vyhledy, kterych bylo i navzdory nevlidnemu pocasi dost a vubec za prijemne stravenou sobotu :-)
Trasa se mi libila, i kdyz se mi oproti minulym rocnikum zdala lehci. Jednak kvuli nizsimu prevyseni a taky se mi zda, ze i teren nebyl tak narocny. Abych pravdu rekla, trosku se mi styskalo po Lyse a Smrku :-). Mno, ale zato Velky Javornik byl opravdu vypeceny, takze mel clovek zase moznost zjistit, co v nem je (nebo neni :-] ). Musim taky ocenit dobry napad se skrytyma kontrolama. Je to paradni motivace, kdyz uz clovek nemuze a nejradsi by si to objel po ceste :-)
Naopak obcerstvovacka mi na minulych rocnicich vubec nechybela. A potom, co jsme s kamarady dostali 3 naberacky iontaku a instrukci, at si to doredime vodou, jsem dosla k zaveru, ze bych se bez ni obesla i letos. Spise nez iontak mi energii dodal usmev pani, ktera mi ho nalivala :-) Cedulka na riditka mi nevadila, takze necham na vas, jestli se pro ni rozhodnete i pristi rok. Abych to shrnula. Z letosniho Drtice jsem si zase odvezla spoustu skvelych zazitku. Jsem moc rada, ze nekdo neco takoveho porada. Priste pojedu urcite zase!
Mejte se vesele
Martina z Klokoci



Dobry den,
vicemene pro info: narazili jsme s kolegou na podobny problem (jako konflikt pred Vysokou).
Dojizdeli jsme kolem 21 hodiny a nad sjezdovkou (u chaty) na nas rvali nejaci dva mistni (bohuzel jsem nejak nezjistil kdo presne to byl), s tim, ze se tam na kole nesmi, a ze na nas zavolaji policii atd... Informace, ze patrime k "Drticum" je evidentne neuspokojila, tak snad at nam priste nenachystaji nejake nemile prekvapeni..
hezky den
Martin Z.



Ahoj,
tak jsem prave docetl veskere publikovane nazory a zazitky a neda mi to, abych se neozval. Osobne si myslim, ze v nich prevazuje hlavne pozitivum a ze nejvice se narika nad spatnym znacenim specialne potom sjezd do Karlovic :-)
Co se znaceni tyce, tak bych zaujal nasledujici postoj. Kvalitne vyznacit prejezdy v mestech a kde nejsou turisticke znacky. Ostatni mista neznacit. To, ze nekdo sjede do Karlovic, kdyz vi, ze ma jet po cervene turisticke znacce a ne cykloturisticke, je jen a jen jeho blbost (mimochodem, po te cervene cyklotrase jsem to zhucel dolu do udoli taky a nasledne jsem se vysplhal zpet po modre znacce, ktera se napojovala na Beneskach, ci jak se to tam jmenovalo - ale byla to jen a jen moje blbost! Mel jsem jet po turisticke, ale holt me to netrklo :-( ). Souhlasim s ostatnima, ze v mestech a v usecich bez turisticke znacky, byla orientace docela tezka a jelikoz Beskydy vubec neznam, tak jsem musel hodne mapovat (mimo jine, ta mapa byla dost spatna a misty dost nesedela).
Ke kvalitre terenu: Abych se priznal, me se fakt hrozne libil. Asi jsem masochista, ale ty brutalni technicky vyjezdy byly uzasny. To, ze jsem jich velkou vetsinu tlacil, je jen problem me fyzicky a nevidim duvod, proc by mely chybet. Treba vyjezd na Javornik. Do kopce jak prase, ale v pohode jetelny, kdyz na to mas. Ten kopec nebyl vubec o technice (krome posledniho kamenityho useku tesne pod vrcholem), ale o fyzicce a kdo ji nema, tak at neremca a tlaci :-) A pro po, stejne si myslim, ze kvalitni biking musi obsahovat i tlacici useky. Bez toho to podle me nejde :-)
Jeste jeden postreh. Do doporucene vybavy bych pridal polozku mapa. Kdyz se mi podarilo vyjet mimo mapku, co jsem dostal na startu, tak mi nebylo dvakrat dobre ...
PS: Uz jsem to psal na bikeforu, ale jeste jednou se zopakuju. Drtic byl mooooc pekna akce.
Vlada



Par slov k Drtici 2004:
Supr akce, opet kvalitni mapy, prijemna zmena trasy oproti minulym dvema rocnikum, dobry napad s cedulkama na riditka (pomohly cloveku rozlisit bajkery-Drtice od bajkeru-beznych). Vyborna organizace zavodu vcetne pocasi :-)
Vytku mam k drahemu jidlu+pivu na lyzarske chate a take k patecni i sobotni 'muzice' (k bajkum by se spis hodil nejaky ren rock'n'roll :-) i kdyz vim, ze toto vsechno nebylo chybou poradatelu.
Hodne uspechu do dalsich rocniku preje
Sham (cislo 032)



Snazim se Drtice jezdit pravidelne, protoze "za malo penez hodne muziky". letos jsem mel docela natrenovano, tak jsem si veril na prvni 100, ale jak uz to byva, tak bylo vsechno jinak.
Uz pri prvnim sjezdu po startu jsem mel defekt a nahradni duse byla nejak mimo, tak jsem se pesky vratil na parkoviste, nasedl do auta a jel koupit nahradni duse do Cykloartu. Musim podekovat ochotnemu prodavaci za pomoc. sam mi dusi prezul, nafoukal a jednu jsem si vzal do rezervy. pak jsem se vratil na strat a vyrazil v 8.45. Uz pod Pustevnama jsem dohonil prvni opozdilce a mojeho partaka jsem dohnal na Bumbalce. Na trestiku jsme si dali dobry obed.
Nejvetsi trapeni prislo pred Hazovskyma dilama - prvni jsem myslel, ze nas nekdo foti, ale hned jsem zjistil, ze to jsou blesky. Na Hazovskych nas chytla slusna borka a cekali jsme do 17,20 nez se to jakztakz umoudri, aby jsme vyrazili dal. Jeste v Roznove bylo mokro, tak jsme to vzali pres Pindulu nejkratsi cestou do Koprivnice a dojezd do cile v 18,30 byl tak akorat na tombolu, kde kamarad vyhral sklenice. jinak celkove hodnoceni - plny pocet bodu, trat akorat (delka i obtiznost). uz se tesim na dalsi rocnik S pozdravem
Roman M., Valašské Meziříčí



Ahoj Romane
Přečetl jsem si, že se k organizátorům dostal problém kolem vysoké
Protože se mě to týkalo tak ti píši své zážitky:
Z třeštílku nás jelo asi 5 nebo 6 a pod vysokou to 4 objížděli asfaltem, přede mnou jeden biker (z kopřivnice) vyrazil na vysokou a já s nějakým odstupem za ním, biker přede mnou mi zmizel a já si v klidu šlapal a najednou na mě začala ječet nějaká ženská u plotu, že se tady nesmí jezdit…. úplně přesně už si nepamatuji ty její všechny bláboly, ale hodně mě to překvapilo a rozhodilo, říkala že bude volat policajty
Nevím proč řvala na mě, říkala, že ten biker přede mnou křičel na turisty, kteří šli po červené něco jako pozor nebo uhněte, tak jsem jí po jejím dlouhém řevu řek, že se neumí chovat, slezl jsem z kola a tlačil jsem až nahoru na vysokou
Tolik mé dojmy z první návštěvy vrcholu vysoká, na kterém jsem TUTOVĚ očekával kontrolu, protože tam nebyla a všichni mi ujeli, tak to až na soláň rozdýchával a jel bez nálady jako turista, teprve v cíli mi řekli, že se tam jet letos nemělo (jednou se tam člověk podívat musel, žejo)
Jiří K., Ostrava



Ahoj Romane,
jako zasloužilý účastník Drtiče (letos jsem jel - stejně jako mnohem lépe jezdící kamarád Michal - pošesté) bych Tě chtěl pozdravit a poděkovat, že tak dlouhou dobu držíš tradici podle mého názoru nejlepší cykloakce v České republice. Letos po třech ročnících úrazů a neopravitelných defektů jsem opět dojel, možná symbolicky to bylo trasou, kde jsem si před 3 lety zlomil ruku (sjezd z Hažovských dílů).
Možná, že faktu, že jsem závod dojel a to ještě za světla, pomohlo to, že tentokrát se mi zdálo, že trasa byla o něco méně náročná, než tomu bylo v předchozích ročnících. A to nejen na délku, ale také "na výšku". A tady vidím jedno malé riziko - sice nijak závratně nepřibývá v posledních letech procent těch, kteří závod dojedou, ale přibývá počet těch, kteří startují. Na jednu stranu je pozitivní, že věhlas Drtiče se šíří, ale je otázka, kdy narazíte na ochranáře případně jiné problémy (jak jsem pochopil z ankety, nějaké problémy letos už byly). Každopádně to neber jako nějakou kritiku, spíš námět k zamyšlení. Nemyslím, že by bylo dobré, aby byl Drtič nějakým klubem vyvolených, ale ani - s troškou nadsázky - Vinařskou padesátkou.
My jako Pražáci Vám Beskydy můžeme jen závidět, budeme si muset najít i nějaké jiné termíny, kdy se do Beskyd dostanem. Rád bych si zkusil vyjet třeba Velký Javorník jinak než plazením po čtyřech, což se mi přihodilo letos, protože jsem toho už měl fakt dost. I když s hlaďákem, který mě popadnul při závěrečném stoupání na sjezdovku se to nedá srovnat. Ten pocit, kdy člověk nemůže stát na nohách, už jsem dlouho nezažil a myslím, že dobře mi tak. Na Javorníku mi totiž byla taková zima, že jsem se nenajedl a jen si dal pivo s tím, že do cíle už se nějak doplácám. Nedoplácal a zaplať pánbůh za banány v čokoládě a hroznový cukr, jinak bych na té cestě nahoru stál ještě teď. Jezdím na kole už hodně dlouho a takovou začátečnickou chybu jsem už dlouho neprovedl.
Co mě potěšilo, bylo to, že nejstarší účastník byl tuším 58letý biker. Znamená to, že ještě 20 let můžu jezdit na biku na velmi slušné úrovni. A víš, co by mě zajímalo? Kolik je vlastně nás, věrných, co jezdí už tak dlouho. Řekl bych, že 6.ročník si letos zas tolik bikerů nepřipsalo. Brzy mě budete moci vsadit do Drtičovy síně tradic :-)
Ještě jednou díky a hodně zdaru v další bikerské organizátorské práci.
Vláďa Č., Praha



ahoj Romane, rad bych jeste pridal svuj nazor na letosni rocnik D.
Predem musim zminit, ze jsem jel s pritelkou, tedy 'na pohodu', v planu byla cela trasa bez Javorniku. Byl to muj 3. Drtic v rade.
Start v 7.30 je OK, kdyby byl v 8.00 take by se nic nestalo. Letosni trat se mi libila, nechapu motivaci tech, kteri objizdeli obtiznejsi mista po sirokych cestach... jsem preci na Drtici a po pohodlnych cestach si muzu jezdit doma. Oblibene useky: Pustevny-Martinak a hrebenovka na Solan. Orientace a navigace probehla bez problemu, nevim na co si vsichni stezuji, po chvilce vahani jsme trefili i odbocku pod Vysokou. Tajne kontroly nevadi, nezavodim, beru je jako vhodne zpestreni. Skvely den byl nakonec pokazen jen nekolika bourkami na Cartaku, ktere nas odradily od pokracovani na Tanecnici (podle ocitych svedku to stejne neslo jet) a tim i od 7. razitka, takze medaile az priste:-( I tak jsme nakroutili asi 95-100 km, coz pritelce bohate stacilo a dobry pocit nam nikdo nevezme.
Nakonec kratce: Lysa hora mi nechybela, pridat kopec a tim i par km by nevadilo, rad bych si koupil pametni tricko, cedulky na riditka supr (barva mi skvele ladila s ramem), jidlo v chate jsem nemel, ale co jsem videl nicmoc, dobry napad s focenim ucastniku, startovne nezvedat, tech. pomoc na trati zbytecna (uz by to nebyl Drtic)...
zkratka jen tak dal, odvadite kvalitni praci
priste jedu zase, uz jsem si z toho udelal takovou tradici
PS1: pozdravuju SavaH
PS2: jsem moc zvedavy na Vasi hromadnou odpoved
Petr G., Kladno





Zpět na předchozí stránku | úvodní stránka Drtiče | Drtič 2004

Aktualizace: , (C) 1998, webmaster